Futók reggelije - a zabkása
Ígértem még annó, a legelső posztomban, hogy lesznek mindenféle receptek, mert jó az. Na most elérkezett az idő, hogy ez így is legyen. Ne várjon senki kulináris csodákat, nem vagyok egy konhyatündér, de azért az elmúlt időszakban kitapasztaltam mitől van a legtöbb energiám a futáshoz és rendesen körüljártam a témát. A legfontosabb talán egy jó, tartalmas reggeli. Nem lesz nagy trükk, ez futás előtt nekem leginkább a zabkását jelenti.
Miért írom le én ezt? Manapság eléggé kikopott a köztudatból ez az étel, ami nagymamáink mindennapi betevő falatja volt. Emlékszem, mikor olvastam róla, hogy milyen jó is ez futós reggelinek rendesen receptkönyvet kellett olvasnom, hogy mostakkormivan, hogy kell ezt elkészíteni?
Miért jó? Zabból készül, ami az egyik legjobb energiaforrás egy futó számára. Teli van rosttal, vitaminokkal, segíti az emésztést és tökéletesen passzol még a diétás étrendbe is. Telíti a gyomrot, így nem alakul ki azonnal éhségérzet. Az íze nagyon jó, olyasmi, mint a tejbegríz vagy a tejberizs. Számtalan ízesítéssel elkészíthető, az alap zabkásához szinte bármit hozzáadhatunk ízlésünk szerint. Ja és max 10 perc alatt elkészíthető cakkumpudri! Gyorsan emésztődik és rengeteg energiával lát el futós napon. Sokszor futás előtt egy órával eszem, mert gyorsan felszívódik, nem terheli a gyomromat és nem "lötyög" benne edzés közben. Versenyek előtt is ez a reggelim, szerencsére nincsenek emésztési gondjaim és gyors az anyagcserém, így nekem nem gond a magas rosttartalma. Mindenesetre érdemes kipróbálni először reggelire és ha akkor minden oké, tesztelni edzés előtt is. Az egyik legjobb ilyen kajának tartom.
Én most a saját, kedvenc receptemet írom le.
Hozzávalók az alaphoz:
1 dl tej
1 dl víz
4 púpozott evőkanál zabpehely
1 kis csipet só
(Laktózérzékenyek vagy azok, akik nem szeretik a tejet kiválthatják azt a decit vízre.)
Roppant bonyolult az elkészítése, mit ne mondjak. :D
Egy lábasban feltesszük forrni a vizet a tejjel, hozzáadjuk a kis csipet sót. Mikor forr, beletesszük a négy evőkanál zabpelyhet és addig kevergetjük, amíg össze nem sűrűsödik (ez kb 4-5 perc). Kész. :) Minél tovább főzzük, annál sűrűbbé válik, én jobb szeretem hígabb változatban.
Az én kedvencem az almás-fahéjas változat, ehhez egy fél almát belereszelek a zabkásába, adok hozzá ízlés szerint fahéjat, egy marék mazsolát és fél evőkanál mézzel még kicsit édesítem. Királyok reggelije. :)
Egyéb ízesítések lehetnek még: reszelt körte, feldarabolt banán, bármilyen lekvár, málna, eper, aszalt gyümölcsök, lehet hozzá adni magvakat, mint pl dió vagy mogyoró, kókusz is mehet bele...és a variációk száma végtelen. Jó étvágyat! :)