A kirtikus sportmelltartó

Hiánypótlok most, rengeteg helyen olvastam már arról, hogy mire kell figyelni a nőknek akkor, amikor sportmelltartót vásárolnak, de valahogy egyik sem tartalmazta az összes fontos információt, nem adott tökéletes támpontot az ember lyányának, hogy mégis hol és mit vegyen ilyen meg olyan adottságokkal. Mivel szerencsére egy fehérneműket készítő cégnél dolgozom, szakmai oldalról is lehet kicsit jobban tudok segíteni. Hát íme, hosszú lesz, de érdemes végig olvasni. ;)

Miért is van szükség sportmelltartóra?
A mell zsírszövetből áll főként, ami mozgás, futás hatására kutatások alapján 5-9 centimétert is megnyúlhat minden egyes lépésnél. Ez azon kívül, hogy nem tesz jót a mellformának, fájdalmassá is válhat, ezért van szüksége minden nőnek egy remekbeszabott sportmelltartóra.

Első körben tisztázzuk azt az alapvető félreértést, amit a nők általában előszeretettel elfelejtenek, amikor erről a kényes témáról esik szó. Tudnillik azt, hogy mindenkinek más az alkata, a testarányai, így olyan, hogy a "barátnőmnek bevált ez a sportmelltartó, akkor fel sem próbálom, mert tuti jó nekem is" nem létezik. Komolyan hölgyeim, tessenek elfogadni, hogy melltartót/sportmelltartót nem azért kell megvenni, mert csudijól néz ki, hanem akkor kell megvenni, ha az a funkciójának megfelel, vagyis jól tart és pontosan a méretünk. Ha ez stimmel, lehet gondolkodni a tetszik/nem tetszik témakörön is. De az első és legfontosabb dolog egy sportmelltartónál, hogy olyan biztos tartást adjon, ami a mi saját komfortérzetünknek megfelel, sportolás közben ne engedje elmozdulni a melleinket, ne vágjon be és ne is legyen túl laza. És itt át is térünk a helyes méretre.

A nők 90%-ának fogalma sincsen milyen méretű melltartót hord, ezért ezzel kell kezdeni. Vagy kérjünk meg rá valakit, hogy segítsen megmérni, vagy menjünk el egy fehérnemű szaküzletbe, ott az eladók profik ebben. Azért ne próbálkozzunk magunk, mert a helyes méretlevétel során fontos, hogy a hétköznapi, álló testtartásunkat vegyük fel (semmi levegővel teliszívott tüdől, felemelt karok, görnyedt hát), hiszen az esetek 90%-ában így van rajtunk egy melltartó. Ha saját magunknak méregetünk, a testünk eltorzul és rossz méretet vehetünk le sepercalatt. A melltartó mérete egy számból és egy betűből áll. Mondjuk a 75/B méretet vegyük példának. A szám mindig a mell allatt vízszintesen mért körméret centiméterben, tehát jelen esetben 75 centiméterről beszélünk.

A B a kosárméretet takarja, ezzel kapcsolatban van pár téveszme, amit el kell oszlatnom. A kosárméret nem egy állandó dolog, egy 75/B és egy 80/B melltartó közül a 80/B melltartónak nagyobb a kosár űrtartalma annak ellenére, hogy ugyanazzal a betűvel jelölik. Miért is van ez? A melltartó méretének levételekor a második mérést a mellcsúcson vízszintesen, tehát a mell legszélesebb részén kell elvégezni, a kosárméretet a mellcsúcson és a mell alatt mért körméret különbségéből számolják. Ha a különbség 11-12 cm, A kosárról beszélünk, ha 13-14 cm B kosár, ha 15-17 cm, C kosár és így tovább. Tehát aránypárok alapján történik a dolog. A testünk arányos, minél szélesebbek vagyunk körben, annál "szélesebben" helyezkednek el a melleink a mellkason. Úgy kell elképzelni ezt, mint egy fát; a fa törzsén lévő ágak ott, ahol a fatörzs a legszélesebb igencsak szélesek és ahogy elkezdünk felfelé mászni a fára maga a fatörzs is elvékonyodik és az ágak is vékonyabbakká válnak. Éppen ezért az, hogy valaki C kosaras melltartót hord, nem igazán árulja el mekkora is lehet a mellmérete, hiszen a mell alatti körméretet is tudni kell ahhoz, hogy a megfelelően illeszkedő melltartót ki lehessen választani.


Vegyük tudomásul, hogy a női test folyamatosan változik. Minimális hormonális változás hatására is (pl. menstruáció) előfordulhat, hogy az addig kényelmes melltartónkat kicsinek érezzük, majd eltelik 2-3 nap és minden ismét a régi. Mivel a melleink zsírszövetből állnak, a nők többségénél a súlyingadozás a melltartó méretének változásával jár. Ne essünk kétségbe, ha 10 éve 80/C melltartót hordunk, aztán elmegyünk venni egy újat és hirtelen a 85/C a jó. Ez természetes folyamat, hajlamosak vagyunk a számok varázsában élni és megijedünk, hogy elhíztunk, de ez teljesen felesleges hiszti. Nincs is olyan ruhadarab, aminél fontosabb lenne egészségügyi szempontból a jó méret hordása, mint a melltartó! Ezért ha változott a méretünk, akkor próbáljuk meg elfogadni azt, hiszen saját egészségünk múlhat azon, hogy 35 évesen önfejűen ragaszkodunk-e  a 18 éves korunkban hordot méretünkhöz, vagy sem. Kihangsúlyozom mégegyszer, ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét!

egy kis mérettáblázat:
10_N.jpgmellmeret.jpg(forrás: stilusmentor.hu)


Ha megvan a pontos méret, akkor kezdjük el a válogatást és a próbát. Sose vegyünk úgy sportmelltartót, hogy nem próbáljuk azt fel! Térjünk ki külön a próba menetére is, honnan tudjuk, hogy jó ránk a sportmelltartó? Miután felvettük, nézzük meg, hogy nem vág-e be valahol. Szerintem ezt egyszerű kiszúrni, nyilván érzi is az ember. Azt is vizsgáljuk meg, hogy nem áll-e el valahol, nem lötyög-e rajtunk valamelyik résznél. Ha bevágna, vagy elállna, rossz méretet választottunk, próbáljunk fel egy másikat. Mivel sportmelltartóról beszélünk, előfordulhat, hogy nem a melltartó méretünknek megfelelő lesz a tökéletes, mivel ez nagyban függ a testzsírtömegünktől, ne ijedjünk meg, kosárméret eltérés lehet.
Ha több sorosan kapcsos sportmelltartót választunk fontos, hogy a középső kapocsba akasztva tartson megfelelően és legyen jó a sportmelltartó. Hiszen sport közben a tüdő térfogata megnő és praktikus, ha tudunk még lazítani a szorításon és kintebb tudjuk kapcsolni. Hordás során valamennyit azonban minden anyag nyúlik, ezért az is elengdehetetlen, hogy ha szükséges, szorosabbra tudjuk kapcsolni.
Ha felvettük a sportmelltartót, mozogjunk benne egy kicsit a próbafülkében. Helyben ugráljunk, mozgassuk a karjainkat, a testünket, hajoljunk le. Így könnyen ellenőrizhetjük, hogy a komfortérzetünknek megfelelően tart-e a melltartó. Fontos megjegyezni, hogy ez egy szubjektív dolog, a jó tartás mindenkinél mást jelent. Ilyenkor egy külső szemlélő nem tudja eldönteni jól fog-e működni ez a sportmelltartó, hiszen ezt csak mi érezzük. Ha mozgás során is azt érezzük, hogy stabilan tart, valamennyi mozgásteret enged a mellünknek, de azért rögzíti azokat, nem vág be, nem nagy, akkor vegyük csak meg a sportmelltartót! Pár képet idelinkelek segítség képpen, hogy mire kell figyelni. (forrás: stilusmentor.hu)
tul-kicsi-a-hatpant.jpgtul-nagy-hatpant.jpgmegfelelo-hatpant.jpgtul-kicsi-kosarmeret.jpgtul-nagy-kosarmeret.jpgmegfelelo-kosarmeret.jpg

Most, hogy már tudjuk mikor jó egy sportmelltartó, felvérteztük magunkat minden szükséges információval, irány az üzletek és nézzük meg milyen félék közül válogathatunk, hiszen a gyártók is felkészültek ránk. :) Próbálok kis segítséget nyújtani abban is, hogy melyik fazon, milyen alkaltú/méretű hölgynek lehet jó.

A belebújós sport top:

nikesporttop.jpg

Egyszerű, kapocs nélküli top, talán a legismertebb, hiszen sokszor itthoni takarításra is kényelmes viselet. :) Az előnye lehet egyben a hátránya is; nincs rajta kapocs, ami irritálhtana, ezért kényelmes viselet, viszont nem túl kellemes edzés után az izzadságtól átnedvesedett toppot keresztülhúzni a fejünkön. Gyártanak normál és keresztpántos változatot is, a keresztpántos előnye, hogy mozgás közben nem csúszik le a pánt és nem kell igazgatni. Kisebb kosármérettel rendelkező hölgyeknek lehet ideális választás, A-B kosarat remekül tart futás közben is. Jómagam (75/B) is ilyet használok, nagyon szeretem, nekem bevált minden edzésformához. Szinte minden gyártó gyárt ilyet, van amiben van vékony, kivehető szivacs betét, ez praktikus lehet télen, vagy akkor, ha valaki nem szereti ha egy hűvösebb fuvallat hatására átüt a mellbimbója. ;) Természetesen kapható fix szivacsbetéttel is, ez nem nagyítja a dekoltázst, hanem a jobb tartás eléréseben segít. Az ilyen fajta lehet alkalmas B-D kosaras hölgyeknek. Az Adidas, H&M és a Nike üzletkeben lelhetünk ilyen darabokra. Minegyiken fel van tüntetve az erősség, hogy mennyire tart jól, érdemes őket végigpróbálgatni.

Elöl kapcsos sportmelltartó:

fitness.jpg

Mivel a két kosár között van a kapocs rész, ezért nem fog zavarni, irritálni. Hátránya, hogy nem állítható emiatt a körméret, illetve intenzívebb mozgás esetén nem biztonságos eléggé a kapocs. Kisebb mellű hölgyeknek ajánlanám, A-B kosármérethez.

Kapcsos sportmelltartó, állítható pánttal:

extremen_thumb.jpg

A kapcsos sportmelltartó intenzívebb tartást ad, ezért nagyobb kosármérettel rendelkezőknek lehet jó választás. Hátránya, hogy hiába próbálják a gyártók a kapocs részt minél puhább anyagokkal elfedni, az mindig érezhető marad, ha háton fekszünk sport közben, vagy a hátunk valaminek támaszkodik folyamatosan (pl. jóga, vagy edzőtermi ülő-, fekvőpados edzés). Ugyan nem elviselhetetlen ez az érzés, de borsószem királykisasszonyok kerüljék ezt a fazont, amennyiben ilyen sportot űznek. :) Az állítható pánt viszont kifejezetten előnyös lehet, hiszen annak meghúzásával vagy lazításával tudunk állítani a tartás intenzitásán. C kosártól felfelé ajánlanám ezt a fazont. A Triumph, Kalenji, Lonsdale, Adidas márkák gyártanak ilyeneket.

 

Kapcsos sportmelltartó, top-szerű kivitelezéssel:

energy.jpg

A kapocs szintén a jobb tartás elérésében segít, a toppos megoldás viszont fixebben tartja a melleket. Igen, ez a fazon "lapít", cserébe a melleink biztosan nem fognak mozogni. Mivel a pánt nem állítható, nincsenek rajta csúszkák, amik sportolás közben zavarhatnának, de cserébe nem is tudjuk állítan a pántmagasságot. B-E kosaras hölgyeknek lehet ez a fazon jó választás. A Triumphnál és a Dorinánál fellelhető.

Extra megerősített sportmelltartó:

anita3.jpg

No, ha valaki nagy kosármérettel rendelkezik, ezt keresse, a gyártó neve Anita. D-E kosárhoz több barátnőm tapasztalata alapján is a legjobb tartást adó sportmelltartó (majd a cégtől kérek valami kis zsetont itt az ingyenreklámért hihi).  Nincs is mit írjak mást róla, már maga a kép is elmond mindent. Extra erős, megerősített hátrésszel.

Nem térek ki külön azokra a sportmelltartókra, amik fém merevítést tartalmaznak. Hogy miért nem? Hát mert azok a vicc kategória. Balesetveszélyes és nagyon kényelmetlen viselet, felejtsd el a saját egészséged érdekében, hogy bármilyen fém merevítős melltartóban fusd le a félmaratont!

Összefoglaló:

A,B,C kosármérettel rendelkezőknek főként a Nike, Adidas, Kalneji, Bellinda márkákat érdemes keresniük.
C,D,E kosaras hölgyek iknább a Triumphnál, Anitánál, Felinánál keresgessenek.

Amire figyeljünk vásárláskor:
1. Tisztázzuk magunkban milyen sporthoz kell a sportmelltartó és mik az elvárásaink vele szemben.
2. Figyeljünk arra, hogy a helyes méretet válasszuk, mert ha hordás közben derül ki, hogy rosszul döntöttünk, az nemcsak a sportélményt teheti tönkre, de az üzletben sem fogják visszacseréli a terméket.
3. Vizsgáljuk meg a sportmelltartót fizetés előtt, hogy nem sérült-e, minden varrás szépen el van-e dolgozva.

A sportmelltartó tisztítása:
Maximum 30 fokon mossuk és speciális sportruhákhoz való mosószert használjunk. A legkönnyebben beszerezhető a Perwoll Sport mosószere, mindenhol kapható és az ára sem a csillagos egekben van. Mosáskor öblítőt, fehérítőt és egyéb adalékanyagot ne használjunk, mert az tönkreteheti a ruhadarabunkat! A sportmelltartók magas elasztánszál tartalommal rendelkeznek, hogy a jó tartást meg tudják adni, ezért a speciális mosószeren kívül bármi más használata tönkreteheti az anyagot! Mosás után ne rakjuk szárítógépbe és közvetlen magas hőnek se tegyük ki, szobahőmérsékleten szárítsuk. Mivel a sportolás közben keletkezett izzadság baktériumokat tartalmaz, amik a kellemetlen szagokért felelősek, ezért érdemes használat után mihamarabb kismoni a sportruháinkat. Ha ezekre figyelünk, sokáig megőrizhetjük az anyag tartósságát és rugalmasságát!

 

Húha, van még valami, amiről nem ejtettem volna szót? :) Köszönöm, hogy végigolvastad! Remélem tudtam segíteni eligazodni ebben a bonyolult témakörben és sikerül megtalálnod a számodra tökéletes darabot! :)